Shiatsu

Elke Wilssens - Praktijk voor Shiatsu, 4 Dimensioneel Bodywork

Is een vorm van drukpuntmassage die zijn oorsprong vindt in de eeuwenoude Chinese massagevorm anma of anmo.
Het kwam echter volledig tot bloei en ontwikkeling in Japan en kreeg daar de naam Shiatsu, wat letterlijk vertaald “duimdruk” wil zeggen.

Er wordt in Shiatsu hoofdzakelijk gewerkt met het harmoniseren en stimuleren van de meridianen.
Dit zijn energiekanelen, verbonden aan onze organen, die doorheen ons lichaam lopen.
Door deze meridianen stroomt onze levensenergie of chi/ki. Er zijn talrijke oorzaken waardoor deze energie kan gaan stagneren of “te leeg of te vol” geraken.
Zoals bv stress, fysieke blokkades, gebeurtenissen in je leven, verkeerde voeding, slechte ademhaling,..

Het vrij kunnen stromen van deze energie is dus erg belangrijk om je goed in je vel te voelen, om gezond te zijn en om rust en vitaliteit te kunnen ervaren.
Als er een onbalans is in de chi stroom in je meridianen wordt je moe, krijg je fysieke klachten, ga je overmatig denken, geraak je emotioneel in de war.
Shiatsu heft deze blokkades op en brengt de rust en vitaliteit terug in je lichaam.
Dit gebeurt dmv (duim)druk op belangrijke energiepunten, losmaken van de spieren (dmv rockings, fricties), stretchen van armen en benen, energetische aanraking, ampuku (vrijmaken van de buik),...
Door via het lichaam te werken op blokkades, stagnaties en/of zwaktes wordt er terug meer eenheid gemaakt tussen je hoofd, je hart en je buik (de “hara”).

De “Hara” krijgt extra veel aandacht omdat dit de plaats is waar we onze energie stokkeren, waar we naast de voeding die we eten, ook ervaringen, emoties en gedachten verwerken en loslaten.
Het is ons centerpunt van waaruit we stevig in het leven kunnen staan en aanwezig kunnen zijn.